воскресенье, 28 апреля 2013 г.

Відлуння Чорнобиля

23 квітня в Грунській бібліотеці-філії відбувся вечір - реквієм "Чорнобиль - в серці України, а тінь його - по всій землі". На зустріч з учнями та викладачами Грунської СЗОШ-інтернат були запрошені ліквідатори наслідків аварії О. І. Дяченко та А. О. Смірнов.
 Працівники бібліотеки підготували виставку - роздум "Аварія на ЧАЕС: стихія чи розплата?" Вчитель Н. В. Полтавець, бібліотекарі Т. В. Сокол та В. М. Гольченко розповіли про причини та наслідки аварії, а також - про людей, що працювали там.
 А потім запалили свічу, вшановуючи пам'ять усіх загиблих при ліквідації наслідків аварії і тих, хто помер пізніше, отримавши небезпечну дозу випромінення.
Особливо цікаво було послухати спогади запрошених ліквідаторів.
Анатолій Олександрович Смірнов після розповіді про трудові будні в Чорнобилі прочитав свої вірші, серед яких і вірш - спогад про чорнобильську трагедію:
Коли із вуст звучить слово Чорнобиль,
У серці ніби обривається струна.
І в пам'яті спливають дні тривожні
І довга з мирним атомом війна.

Війна - а як іще назвати?
Бездумного випробування плід.
Ми з смутком залишали рідні хати.
Жінки в сльозах дивилися нам вслід.

Ми молоді були та браві,
І не боялися ні радіків, ні бер.
Ми симулянтами не стали,
Та вірю - так же поступили б і тепер.

Ми всі робили нашу спільну справу,
Кому де доля випала служить.
І працювали не за славу,
А на землі щоб можна було жить.

Ми не герої, а скоріше, жертви
Технічного прогресу і безладдя.
Нам пощастило вижить і не вмерти
В лихім вогні радіаційного багаття.

Пройшли роки, і виросли вже діти,
Душевні рани трохи зажили,
Але ніколи не забути  нам той квітень,
Тих днів, що у Чорнобилі були.

В котрий раз переглядалися сторінки альбому, створеного до 10-ї річниці чорнобильської трагедії, згадувались часи перебування в зоні АЕС та односельці - ліквідатори.
 На згадку про зустріч учні подарували гостям сувеніри, виготовлені своїми руками.
 Працівники культури підготували тематичні художні номери, а пісню "Я люблю тебя, жизнь" виконували разом з "чорнобильцями", адже вони, ризикуючи собою, стали на захист життя, тому цінують кожен прожитий день.
26 квітня за традицією зібралися разом учасники ліквідації наслідків авірії та їхні дружини. Цього разу - в "Остаповій криниці"  на зустріч - вшанування "Груняни пам'ятають, вшановують..."
Кожен рік ви збираєтесь в квітні,
В день, що завжди тривожить серця.
Один одному стали, як рідні -
Поєднала вас дата оця.

Не святкова вона, а священна,
Бо у ній наша пам'ять жива.
Ми вклонитись вам хочем доземно
І сказати найкращі слова.
 Зі словами вдячності звернулась до них сільський голова В. О. Маляренко.
Працівники культури підготували тематичну програму, під час якої вшанували пам'ять тих, кого вже немає з нами: С. О. Хоменка, В. А. Надолинного, В.В. Темника, В. В. Усова. Важко передати словами біль і горе їхніх дружин, три з яких були присутні на заході, та матері В. В. Темника. 
А всього 20 грунян брали участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Звичайно, тепер їх підводить здоров'я, тому дехто не зміг прийти на цю зустріч. А ті, що прийшли, були раді поспілкуватися між собою, послухати хорошу пісню, просто побачити одне одного.
Завдяки допомозі місцевих приватних підприємців, зусиллями працівників сільської ради був накритий стіл на знак уваги й пошани до мужніх земляків, які в своєму житті здійснили подвиг у мирний час.

Комментариев нет:

Отправить комментарий