четверг, 27 сентября 2012 г.

День партизанської слави

22 вересня в Будинку ветеранів відбулась година пам'яті "Край партизанської слави". Бібліотекарі підготували тематичну виставку, в якій представили твори про партизанський рух на Сумщині, а зокрема на Грунщині. Мешканці стаціонарного відділення, які самі пережили лихоліття війни, з цікавістю перегортали сторінки книг та згадували епізоди Великої Вітчизняної війни, що вкарбувалися в їх пам'яті.


25 вересня до бібліотеки завітали учні Грунської школи-інтернат на зустріч із донькою партизана Федора Трохимовича Судді Лідією Федорівною.


Л. Ф. Суддя розповіла, що її батько був директором Грунської школи, а коли почалась війна, пішов у партизани. Вдома залишилась дружина з п'ятьма дітьми. Лідія була найменшою, тому батька свого майже не пам'ятає, бо він був страчений німцями в 1941 році. Зате у спогадах залишилося важке воєнне дитинство, адже вони, діти партизана, могли не вижити.

Учитель Н. В. Полтавець розповіла детальніше про значення партизанського руху у визвольній боротьбі нашого народу.

Завідуюча бібліотекою Т. Сокол провела тематичний огляд літератури, присвяченої даній темі, більш детально зупинившись на діяльності загону С, А. Ковпака.  З цікавістю слухали учні і про два партизанські загони, що були створені на Грунщині під проводом С. Лебедя та П. Кульомзи. На жаль, більш детальної інформації про їх діяльність немає навіть в Інтернеті. Хоча багато цікавого про партизанський рух учні дізналися саме за допомогою Інтернету.



В одній з кімнат краєзнавчої частини Грунського народного музею, присвяченій подіям Великої Вітчизняної війни, є експозиція "Партизанський рух на Грунщині". Серед фотографій деяких грунських партизанів є фото Ф. Т. Судді. Таке ж фото зберігає у своїй оселі його донька Лідія Федорівна.



В парку біля школи встановлено меморіальний знак партизанам Грунщини, бо саме на цьому місці відбувались масові страти німцями партизан, їх сімей та жителів села, що їм допомагали.

Комментариев нет:

Отправить комментарий